Kai duomenų centrų išorė tampa tokia pat svarbi kaip ir vidus

datacenter
datacentermurals.withgoogle.com. nuotrauka

Būkime atviri, duomenų centrai dažniausiai yra niekuo vizualiai neišsiskiriančios vietos. Keliaudamas pro šalia esantį duomenų centrą, retas susimąsto, kad šioje vietoje kasdien vyksta milijonai užklausų: vartotojai keičiasi vaizdo įrašais ar nuotraukomis, ieško internete, siunčiasi, kuria ir išsaugo failus ar užsiima panašia veikla. Tiesa, jei esate duomenų centrų geek‘as, sakysite, kad pastatą galima atpažinti iš aušinimo įrengimų šalia pastato, bet ir šių dažniausiai paprastas žvilgsnis nepastebi.

Daugelis duomenų centro paslaugų teikėjų neskiria specialaus dėmesio statinių apipavidalinimui – juk svarbiausia tai, kas vyksta už uždarų durų. Daugelis, bet tik ne interneto gigantė „Google“. Pastaroji savo duomenų centrus visame pasaulyje stato taip, kad šie ne tik gerai atliktų savo funkcijas, bet ir atrodytų didingai. Tai rodo ir bendrovės 360 laipsnių kelionė viename iš organizacijos duomenų centrų.

Dabar „Google“ kelia kartelę ne tik vidaus interjerui – nori, kad jų duomenų centrų išorės sienos atspindėtų ne tik pastato funkciją, bet ir aplinkiniams būtų malonios akiai. Taip gimė projektas „Mural“. Jau pavadinimas sufleruoja, kad apipavidalinimas bus susijęs su tapyba – taip ir yra, bendrovė pasamdė keturis dailininkus suteikti dvasią keturiems savo duomenų centrams Belgijoje, Airijoje, Oklahomoje ir Ajovoje, JAV.

Kaip teigė „Google“ duomenų centrų paslaugų viceprezidentas Joe Kava, žmonės nepastebi šių statinių ir nesužino, kokie neįtikėtini procesai ten vyksta ir kaip gabūs žmonės dirba tam, kad visi galėtumėme gyventi šiuolaikiškai ir moderniai. Todėl didžiausias reikalavimas menininkams – parodyti kiekvieno pastato išskirtinumą, nepamirštant ir aplink jį gyvenančios bendruomenės.

Pirmieji paieškos gigantės duomenų centrai jau pasipuošė Belgijoje bei Oklahomoje, JAV. Menininkas Jenny Odell, dirbęs prie pastarosios šalies duomenų centro „pagražinimo“, panaudojo „Google“ žemėlapių vaizdus ir taip sukūrė įspūdingo dydžio koliažus, atspindinčius įvairią infrastruktūrą iš viso pasaulio. Visas kūrinys ant duomenų centro sienų sudarytas iš 125 baseinų, 206 ūkių, 77 atliekų ir druskingų vietovių bei 964 nuotekų valymo įrenginių palydovinių nuotraukų. Iš viso prireikė 15 tapytojų ir 400 skirtingų spalvų sienai apipavidalinti.

Belgijos duomenų centrą pagražinęs Oli-B ant sienų kartu su komanda nutapė debesis, atsispirdamas nuo debesų kompiuterijos, kurią šiuo metu naudojame beveik visose gyvenimo srityse. Menininkas eskizams panaudojo elementus iš duomenų centrą supančios bendruomenės, teritorijos bei darbuotojų. Todėl tarp ryškių spalvų galima įžvelgti tokius belgų gyvenimo elementus, kaip oro balionas iš kasmet vykstančio festivalio „L’Ascension à Saint-Ghislain“, kamuoliukas „aštunkė“ iš biliardo stalo duomenų centro viduje ar net šalia gyvenančio fermerio avies atvaizdas. Tiesa, be įspūdingos išvaizdos, šis duomenų centras yra išskirtinis dėl „nemokamo“ aušinimo technologijos, nes duomenų centro atvėsinimui nereikia daug energijos dėl vėsaus klimato ir šalto vandens kanaluose.

„Google“ teigia, kad šios lokacijos yra dar tik pradžia ir tikisi įgyvendinti projektą daugiau nei keturiuose savo duomenų centrų visame pasaulyje.

About Baltneta

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>