„Facebook“ duomenų centras: pro akis nepraeis joks oro gūsis

mz
Mark Zuckerberg, facebook.com nuotrauka

Šis įrašas yra iš įdomiųjų duomenų centrų serijos.

Teikti paslaugas milijonams vartotojų internetu nėra paprasčiausia užduotis, ypač turint omenyje suvartojamą elektros energiją. Daugeliui duomenų centrus valdančių įmonių tai – didžiausias galvos skausmas ir tokias paslaugas teikiančios gigantės skirtingai kovoja su didelėmis elektros energijos sąskaitomis. Jau anksčiau rašėme, kad „Google“ naudoja dirbtinį intelektą, o „Microsoft“ savo duomenų centrus talpina po vandeniu. „Facebook“ vienam iš savo duomenų centrų pasirinko kiek paprastesnį sprendimą – įkurti jį šalčiu dvelkiančioje šalyje.

Švedijos šiaurėje, Liuleo mieste esantis 27 tūkst. kv. m. duomenų centras nėra pirmasis bendrovės kūrinys už JAV ribų. Iš tiesų, net 70 proc. socialinio tinklo duomenų centrų pasaulyje yra už JAV ir Kanados sienų. 112 km nuo Arkties esančio duomenų centro vieta pasirinkta ne veltui. Vien tik Arkties pavadinimas daugeliui primena apie sniegą ir šaltį, o „Facebook“ nutarė pasinaudoti tokiomis oro sąlygomis.

Didžiausias duomenų centro ypatumas slypi jo vėsinimo sistemoje. Socialinio tinklo inžinieriai viršutinėje duomenų centro dalyje esančias sistemas sukonstravo taip, kad didžiuliai ventiliatoriai galėtų įtraukti šaltą orą iš lauko, jį perfiltruoti ir atvėsinti tūkstančius įkaitusių serverių apatinėje pastato dalyje. Iš „Facebook“ serverių iškeliaujantis karštas oras taip pat niekur nedingsta. Jis yra nukreipiamas į viršutinę duomenų centro dalį ir per ventiliatorius paleidžiamas į lauką. Šalčiausiomis dienomis ta pati serverių skleidžiama šiluma maišoma su lauko oru norint išgauti tinkamą temperatūrą serverių aušinimui.

Be to, šalia upių, aplink duomenų centrą, pastatyta daugybė įrenginių, veikiančių kaip atsinaujinančios energijos šaltiniai. Palyginus su tradiciniu duomenų centru, švediškas yra dešimtadaliu efektyvesnis ir naudoja beveik 40 proc. mažiau energijos. Tokie skaičiai „Facebook“ leidžia sutaupyti milijonus eurų per metus.

„Facebook“ pasirūpino ne tik energijos taupymu, bet ir duomenų centro darbuotojų patalpų dizainu. Biurų sienas puošia panoraminės freskos, kurios formuoja pakilią nuotaiką šaltojoje šiaurės Švedijoje. Taip pat bendrovės pastatų interjeras paprastai atspindi vieną ar kitą bendruomenės aspektą, todėl Liuleo duomenų centre galima pamatyti daug šiaurės pašvaistės motyvų, kurios karts nuo karto nudžiugina vietos gyventojus.

Kaip atrodo duomenų centras, galima pamatyti paties „Facebook“ įkūrėjo įraše.

About Baltneta

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>